European Team Shield Championship - Zagreb 2018

European Team Shield Championship - Zagreb 2018

European Team Shield Championship - Zagreb 2018

U Zagrebu na golf igralištu Riverside odigralo se Europsko Prvenstvo 3 skupine u koju spada Bosna i Hercegovina a sve u organizaciji EGA.
Nastupila je i naša reprenzentacija koja se prvi put takmičila na nekom turniru u organizaciji Europske Golf Asocijacije od kako je Golf Savez Bosne i Hercegovine primljen u članstvo ove organizacije.
Naša ekipa u sastavu: Samir Smajić, Tiho Parlov, Feđa Selmanagić i Gordan Miralem na čelu sa trenerom i selektorom reprenzentacije Dejanom Šaranom odradila je fantastičan posao u Zagrebu i stekla veliko iskustvo za buduće generacije.
Od 13 reprenzentacija, Bosna i Hercegovina je zauzela 12. mjesto, što je po mnogima i veliko iznenađenje jer je ovo prvi nastup naše ekipe koja nikada nije igrala match play kao ni foursome ali su reprenzentativci BiH odigrali ovaj način golf igre kao da je igraju svaki dan, iako, moramo priznati, nije bilo lako.

Sjajni domaćini, na čelu sa g-dinom Mikecom novim vlasnikom izuzetnog golf terena u Zagrebu, mnogo su pomogli našim golferima da po veoma toplom vremenu savladaju mnoge elemente ovog načina golf igre i da dostojno predstave Bosnu i Hercegovinu na historijskom nastupu.

Naša delegacija je imala sastanke sa glavnim osobama iz PGA i RandA kao i EGA. Dogovoreni su dalji pravci razvoja bosansko-hercegovačkog golfa ali su uspostavljeni kontakti za dalju afirmaciju bh golfa, a naši golf tereni mogu u jako bliskoj budućnosti očekivati posjeti prve delegacije svih ovih relevantnih organizacija. Najvjerojatnije da će prva delegacija posjetiti BiH neposredno prije ProAm turnira u Sarajevu i obići terene u Posušju i Sarajevu.

Također naša delegacija je dogovorila poseban odnos klubova Riverside iz Zagreba i bh golf klubova.

Sve u svemu možemo biti ponosni na reprenzentativce Bosne i Hercegovine koji su hrabro igrali na jednom značajnom ekipnom prvenstvu i pokazali da se golf igra i u Bosni i Hercegovini na isti način kao i u drugim mnogo razvijenijim zemljama.

Da spomenemo da su reprenzentativci sami snosili troškove nastupa na ovom prvenstvu gdje su Hrvatska u muškoj i Srbija u ženskoj konkurenciji osvojili prva mjesta i plasirali se u drugu skupinu Europskih zemalja u golfu.

Veliki rešpekt za sve koji su nosili grb Bosne i Hercegovine na European Team Shield Championship-u u Zagrebu uz veliku zahvalnost našim susjedima, domaćinima iz Hrvatske na susretljivosti i podršci našoj ekipi svih dana Prvenstva. Slijedeće prvenstvo će biti u Litvaniji. 

Share: